X

Voleiul românesc își construiește viitorul pornind de la trecut

Voleiul autohton a îmbrăcat haine de sărbătoare. Aniversarea a 90 de ani de la înființarea federației de specialitate a fost sărbătorită în cadrul „Galei Voleiului Românesc”, acolo unde au fost omagiați marii campioni, dar și reprezentanții viitorului.

Alături de generația legendară care a cucerit singura medalie olimpică a României, bronz la Moscova 1980, au fost prezente și câteva reprezentante ale echipei care în luna septembrie a ocupat locul 6 la Campionatele Mondiale de junioare.

”Federația Română de Volei a revenit la normalitate, adică își recunoaște istoria, vorbește despre istorie și încearcă să aducă în fața publicului ce înseamnă foștii mari sportivi, marile performanțe pe baza cărora s-a construit această federație”, spune Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Antrenor al naționalelor de junioare care au terminat pe locul 6 la Campionatele Mondiale din 2019 și din 2021, Marius Macarie spune că legătura cu trecutul glorios poate reprezenta imboldul de care au nevoie jucătoarele sale.

„Încercăm să reînviem puțin tradiția, pentru că în această gală ni s-a prezentat acea generație formidabilă, ocupanta locului 3 de la Moscova”, mărturisește selecționerul naționalei U18.

CITEȘTE ȘI: Cum să păstrezi VERDE bradul de Crăciun săptămâni în şir

Dorința Alexiei Căruțașu de a juca pentru Turcia a pus pe jar voleiul românesc

Dincolo de festivitățile de premiere, un alt subiect arzător a fost în centrul discuțiilor la „Gala Voleiului Românesc”: dorința celei mai valoroase voleibaliste a României, Alexia Căruțașu, de a juca pentru naționala Turciei. Toată lumea speră ca ea să se răzgândească, sau ca Federația Română de Volei să reușească să câștige duelul cu cea turcă. Președintele forului, Adin Cojocaru, a prezentat pe scurt situația.

„Noi am primit o cerere a sportivei, că așa este prevăzut în regulament, de a-și modifica federația de origine. Noi, FRV, nu am dat un răspuns afirmativ ci am spus că nu suntem de acord și am atașat în spate o argumentație de ce nu suntem de acord. Pentru că sunt niște rezultate deosebite ale ei, ale generației din care ea face parte, înseamnă un viitor al voleiului românesc, făcut în jurul ei și în jurul generației ei. Și atunci nu putem să acceptăm să cedăm un sportiv la o altă federație.

În altă ordine de idei, e cunoscut faptul că Federația Turcă a naturalizat în primăvară o cubaneză, Vargas. O sportivă de 22 de ani, iar regulamentul Federației Internaționale prevede că în echipa națională poate participa doar o sportivă naturalizată. Ca atare, Alexia ar fi, să zicem, în cazul cel mai rău, a doua. Dar nu va reprezenta naționala Turciei.

Și atunci eu întreb și noi ne întrebăm, pe asta se bazează optimismul nostru: ai accepta, tu sportiv la 18 ani, care ai gânduri, aspirații, să te duci la o echipă națională unde nu vei avea acces? Nu e mai bine să construim împreună cu Federația Română de Volei și cu lotul național al României și să ajungem acolo sus? Este doar o întrebare la care sperăm să primim răspuns de la cei care se ocupă și care sunt în jurul Alexiei”, a explicat președintele Federației Române de Volei, Adin Cojocaru.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro